Cilt: 1 Sayı: 4, 30.12.2023

Yıl: 2023

Rize Tıp Dergisi (ISSN: 2458-9179), Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yılda 4 sayı (Ocak, Nisan, Ağustos ve Aralık) olarak yayımlanan, çift kör hakemli, bağımsız ve önyargısız, tarafsız, açık erişimli çevrimiçi bilim dergisidir. Sağlık bilimleri ve tıp alanında akademik yayımcılık gerçekleştirmektedir. Derginin yayın dili İngilizce ve Türkçe’dir. 

Bu Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizce olmakla birlikte, tıp bilimleri ile ilgili tüm konularda (tıp, klinik farmakoloji, halk sağlığı v.b.) deneysel ve klinik araştırmaları, olgu sunumları, editöre mektupları değerlendirmektedir. Rize Tıp Dergisi çift kör hakemli, açık erişimli bir dergidir. Ocak, Nisan, Eylül, Aralık aylarında olmak üzere yılda dört kez yayınlanır.

Dergi tıp ve ilişkili sağlık bilimlerinin her alanından güncel, Türkçe ve İngilizce yayınları değerlendirmektedir.  Rize Tıp Dergisinin amacı özgün, daha önce yayınlanmamış ve yüksek kalitedeki bilimsel araştırma makalelerini, derlemeleri, vaka sunumlarını, editöryal yazıları ve editöre mektupları yayınlamaktır.

                                                                                                                     Yazarlara Bilgi
A-Genel Bilgiler
➢A 1. 1. Makale Başvurusu
1. Başvurunuzu yapmadan önce tüm yazarlara ait bilgilerin (isim-soy isim, açık adres, kurum bilgisi) ve yazarların her birinin ORCID hesaplarına ait numaraların elinizde olduğundan emin olunuz (Makale Başlık Sayfası bu bilgilerden oluşmaktadır). Yoksa başvurunuz ilerleyemeyecektir.
2. Makaleniz üç ayrı word (*.doc, *.docx) dosyasından oluşmalıdır: 1. Kapak Mektubu, 2. Başlık Sayfası, 3. Ana Metin Dosyası. Başlık sayfasında yazarların adları, açık kurum adresleri, iletişim bilgileri ve ORCID hesaplarına ait numaraları bulunmalıdır. Ana metin dosyası kesinlikle yazar isimlerini ve kişisel bilgileri içermemelidir. Bu üç dosyayı hazırladığınızdan emin olunuz.
3. İnternet tarayıcınızda https://dergipark.org.tr/tr/pub/rizetip adresini açınız.
4. Dergi Park sistemine giriş yaptıktan sonra “Makale gönder” butonuna tıklayınız.
5. Telif Hakkı ve Yayıncılık Politikası Onayı ve Çıkar Çatışması Beyan Formunu indirerek doldurunuz ve aynı sayfada “Dosya” butonuna basarak yükleyiniz.

6. “Kaydet ve devam et” butonuna tıklayınız.
7. Açılan sayfada makale türü, konusu, dili, başlık, anahtar kelimeler ve öz bilgilerini giriniz.
8. Makale yazarlarına ilişkin isim, kurum, ülke ve ORCID numarası bilgilerini doldurunuz.
9. Birden fazla yazar varsa, “Yazar ekle” butonuna basarak yeni yazar ekleyip, o yazara ait bilgileri de girebilirsiniz.
10. Makale kaynakçanızı APA stiline uygun olarak hazırlayınız ve birer satır boşluk bırakarak ekranda çıkan alana kopyalayarak yapıştırınız (Kaynakça Ana Metinde de bulunmak zorundadır).
11. Makale dosyaları kısmında “Dosya” butonuna tıklayarak makalenizin “yazar isimleri olmayan” bir kopyasını yükleyiniz. Dosyanın ismini aşağıdaki “Dosya başlığını metinsel olarak girmek istiyorum”u işaretleyerek kendiniz “tam metin” olarak yazınız.

12. Yeni dosya ekle’ butonuna basarak da yazar bilgilerini bulunduran “başlık sayfası dosyası”nı yükleyiniz ve dosyanın ismini aşağıdaki “Dosya başlığını metinsel olarak girmek istiyorum”u işaretleyerek kendiniz 'Başlık Sayfası' olarak yazınız ve “Kaydet” butonuna tıklayınız.

13. Açılan sayfada girmiş olduğunuz kaynakçanın doğru olarak hazırladığınızdan emin olunuz. Devamında “Kaydet” butonuna tıklayarak ilerleyiniz.
14. Açılan ön izleme sayfasında varsa ‘editöre notlar’ kısmından notunuzu iletebilirsiniz.
15. Ön izleme sayfanızı kontrol edip, eksiğiniz varsa ‘Makale gönderimi düzenlemesine devam et’ butonuna tıklayarak gerekli düzenlemeleri yapınız.
16. Bilgileriniz tam ve doğruysa “Makale Gönder” butonuna tıklayınız. Bu aşamadan sonra makale gönderinizde değişiklik yapamazsınız (Değişiklik taleplerinizi dergi iletişim kanallarına iletiniz)

➢A 2. 1. Derginin Kapsamı
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Dergisi temel, klinik tıp alanlarında ve sağlık bilimlerinin tüm alanlarında çalışmalara yer verir ve sadece çevrimiçi (online) olarak Ocak, Nisan, Eylül, Aralık aylarında yılda 4 kez yayınlanır. Derginin yayın dili Türkçe veya İngilizce’dir. Makale türü olarak: özgün araştırma, davetli derleme, derleme, olgu sunumu, kısa bildiri, teknik rapor ve editöre mektup dergimizde yayınlanmaktadır. ➢A 2. 2. Makale Gönderme İşlemleri Tüm yazılar elektronik olarak ULAKBİM DergiPark (https://dergipark.org.tr/tr/pub/rizetip) sistemi üzerinden Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Dergisi'ne gönderilmelidir. Yazarlar, sistem üzerinde çeşitli dosyaların oluşturulması ve yüklenmesi sırasında adım adım yönlendirilecektir. Bir makale gönderildikten sonra yeni bir yazar eklemek, kaldırmak veya yazarları değiştirmek yasaktır. Hakem değerlendirmesi süreci çift kördür, yani hem yazarlar hem de hakemler birbirlerinin ismini göremezler. Yazarın talimatlara uymaması veya yazının derginin kapsamı dışında olması halinde, editörün makaleyi hakem değerlendirmesi olmadan reddetme yetkisi vardır. Biyomedikal dergilere gönderilen makalelerin formatına uygun olmayan yazılar (http://www.icmje.org/icmje-recommendations.pdf) reddedilecektir. Bir makale yayınlanmak üzere kabul edildikten sonra, örneğin hakem değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra, yazarların makaleden ayrılmalarına izin verilmeyecektir.

➢A 2. 3. Yazı Stilinin Hazırlanması ve Formatlanması

Yazılar A4 boyutunda, ‘Times New Roman’ stilinde, ana metin 12 punto büyüklüğünde, tek satır aralığı, her iki yana yaslı ve iki sütun şeklinde Microsoft Word dosyası (*.doc, *.docx) olarak hazırlanmalıdır. Paragraflarda ilk satır girintisi 0,5 cm olmalıdır. Kenar boşlukları üst, sol, sağ ve alt 2,5 cm olmalıdır.
Paragraf aralarında 6 nk boşluk olmalı, boş satır olmamalıdır. Tablo başlıkları ve tablo içeriği 10 punto, kaynaklar 8 punto ile yazılmalıdır.
Makalenin her sayfası sağ alt köşede olacak şekilde numaralandırılmalıdır.
Yazılar Türkçe veya İngilizce olarak yazılabilir. Anadili İngilizce olmayan katılımcılara, İngilizce bilen bir meslektaşın ya da profesyonel bir dil editörünün gönderilen makaleleri gözden geçirmesini sağlamak şiddetle tavsiye edilir. Metnin bilgisayarda yazım ve gramer programları ile taranması şiddetle tavsiye edilir.
Ondalık ile sayıların belirtilmesinde Türkçe metinlerde virgül işareti, İngilizce metinlerde nokta işareti kullanılmalıdır. Yüzde ile belirtilen sayılarda Türkçe metinlerde sayı önünde, İngilizce metinlerde ise sayı arkasında % işareti kullanılmalıdır.

➢A 2. 4 Semboller, Birimler ve Kısaltmalar
Dergimiz, Bilimsel Tarz ve Biçim, Yazarlar, Editörler ve Yayıncılar için CSE El Kitabı, Bilim Editörleri Konseyi, Reston, VA, ABD (7. basım) sözleşmelerini örnek alır.
İstatistiksel anlamlılık ifadesi olarak p, ‘=, < ve >’ sembollerinin önünde ve sonunda boşluk olmaksızın (p<0,05 gibi) italik ve küçük harfle ifade edilmelidir.
p, ×, µ, η veya ν gibi karakterler kullanılıyorsa, kelime işlem programının semboller menüsü kullanılarak eklenmelidir.
Büyük harf “o” veya “0” harfleri yerine Semboller menüsünden derece sembolleri (°) kullanılmalıdır.
“X” harfi yerine çarpma sembolleri (×) kullanılmalıdır. Sayılar ve birimler (örneğin, “3 kg”) arasına, sayılar ve matematiksel semboller (+, -, ±, ×, =, <,>) arasına veya sayı ve yüzde sembolleri arasına (ör. “%45”) boşluk bırakılmalıdır.
Yazarlar, Uluslararası Sistem (SI) birimlerini kullanırken tutarlı olmalıdır. Tüm kısaltmalar ve semboller ilk geçtiği yerde belirtilmelidir. Sonrasında metin içerisinde bahsi geçtiği yerlerde jenerik isimleri, tür isimleri, kısaltma ve semboller değiştirilmeden uygun şekilde kısaltılması kullanılmalıdır.

➢A 2.5. Makale Geri Çekme ve Reddedilmesi

Makale Geri Çekme

Ön Değerlendirme Aşaması
Bu aşamadaki yazılar yazar(lar)ı tarafından geri çekilebilmektedir.
Hakem Değerlendirme Aşaması
Gönderilen yazının değerlendirme sürecinde gecikme olması vb. gibi gerekçelerle yazıyı geri çekmek ve başka bir yerde yayınlatmak isteyen yazarlar yazılı bir başvuru ve bu başvurunun dergi editör kurulu onayı ile yazılarını dergiden geri çekebilirler.
Yazı Reddi
Yayınlanması kabul edilmeyen yazılar, gerekçesi ile geri gönderilir.
Ön kontrol aşamasında düzeltme istenen makaleler için maksimum 15 gün,
Değerlendirme sonrası düzeltme istenen makaleler için maksimum 30 gün süre verilir, bu sürelerin aşılması halinde makale ret edilir.
Makale Kabulü Sonrası
Makale kabulü sonrası yazarların makaleyi geri çekme talepleri reddedilmektedir. Ayrıca bir makale yayınlanmak üzere kabul edildikten sonra yazarların makaleden ayrılmalarına da izin verilmeyecektir.

➢A 2.6 Makale Değerlendirme ve Kabul Süreci

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rize Tıp Dergisine gönderilen tüm makaleler 3 aşamada el alınmaktadır. Ön kontrol, bilimsel değerlendirme süreci ve düzenleme/dizgi sürecidir. Tüm aşamalar dahil olmak üzere her bir makale için süreç ortalama 90 gündür. Dergiye gönderilen makalelerden ön değerlendirmede, baş editör ve alan editörü kararıyla hakeme gönderilmesi uygun görülen makaleler konunun uzmanı olan en az iki hakem tarafından değerlendirilir. Hakemlerden ikisinin olumlu görüş bildirmesi ve alan editörü oluruyla makale editör kuruluna “yayına kabul” sürecine alınmaktadır. Değerlendirme süreçleri esnasında değişikliğe gerek görüldüğü takdirde, istenilen değişiklikler yazarlarca 30 gün içerisinde yapıldıktan sonra yayın tekrar incelemeye alınır, yazım ve dil bilgisi hataları makalenin içeriğine dokunulmaksızın yayın kurulu tarafından düzeltilebilir.
Makalenin kabul edilmesi durumunda, kabul mektubu iki hafta içinde sorumlu yazara gönderilir. Makalenin elektronik baskıdan önceki dizgiye getirilmiş pdf dosyası, yazar tarafından son kontrol ve düzeltmeleri yapılması adına son okuma için daima yazarlara gönderilmektedir. Dergi sahibi ve yayın kurulu, kabul edilen makalenin derginin hangi sayısında basılacağına karar vermeye yetkilidir. Son baskı sırasında dergi tarafından bazı ihmaller nedeniyle meydana gelen yanlışlıklar veya eksiklikler, daha sonraki bir sayıda hata bölümünde düzeltilebilir. Bu bölüm, yazar tarafından son okuma esnasında düzeltilmeyen hataları içermez.

B-Makale Yazım Kuralları
➢B 1. Makale Türleri
➢B 1.1. Özgün Araştırma
Sırasıyla “Öz”, “Anahtar Kelimeler”, “Giriş”, “Gereç ve Yöntem”, “Bulgular”, “Tartışma”, “Sonuç” ve “Kaynaklar” bölümlerinden oluşmalıdır.
En çok 15 sayfa (öz, teşekkür ve kaynaklar hariç) olmalıdır.

➢B 1.1.1. Sistematik Derleme

Araştırma makalesi kapsamındadır. İlgili alanda yayınlanmış olan çalışmaları sistemli ve kapsamlı bir biçimde tarayıp çeşitli nesnel kabul ve red kriterleri çerçevesinde hangi çalışmaların derlemeye gireceğini belirleyip ilgili konuda yer alan bilgilerin sentez edilmesi ile oluşturulur. Yazarlar, taslaklarını gönderirken sistematik derleme ve meta-analiz için, PRISMA (Preferred Reporting Items for Systematic reviews and Meta-Analyses) beyanatı (http://www.prisma-statement.org/) yönergesine uyduklarını gösteren standart kontrol listelerini kullanmalı ve istendiğinde sunmalıdır. Son tıp literatürünü içine alacak şekilde güncel olmalıdır. Yazarın o konu ile ilgili yayınlanmış makalelerinin olması tercih nedenidir. Sistematik derleme, çoklu bilim disiplinlerine ve klinik uygulayıcılarına (hekim, hemşire, ebe vd sağlık çalışanlarına) en iyi kanıt sağlayan, bir çeşit sekonder araştırma çalışmalarıdır. Bir derleme makalenin sistematik olarak tanımlanabilmesi için derlemeye alınacak çalışmaların belirlenmesi, seçilmesi, çalışma verilerinin sentezlenmesi süreçlerinin izlenmesi gerekir. Sistematik derleme çalışmaları; "Öz", "Anahtar Kelimeler", "Giriş", "Gereç ve Yöntem", "Bulgular", "Tartışma", "Sonuç " ve “Kaynaklar” bölümlerinden oluşmalıdır.

➢B 1.1.2. Meta analiz
Meta-analiz, girişimlerin etkinliği için doğruluğu, gerçekliği konusunda kanaat verici belge (en yüksek derecede kanıt) sağlamak amacıyla yazılan araştırma makaleleridir.
Belirli bir konuda yapılmış, birbirinden bağımsız en az iki çalışmanın bulgularının birleştirilmesi ile belirli bir durumunun etkisini tek bir tahmin edici ile göstermek amacıyla geliştirilen istatistik yazın türüdür. Birden çok çalışmaya ait bulguların birleştirilmesi ile elde edilmiş sonuçların geçerlilik ve güvenilirlik derecesi kuvvetlenecektir. Tekli olarak küçük örnekleme sahip olan çalışmalar, istatistiksel anlamlılık taşımayabilirken, meta-analiz ile birleştirilen makaleler, bu sorunun üstesinden gelinmesini sağlamaktadır. Meta-analiz, hem deneysel hem de nicel araştırmalar için yapılabilir. Meta-analiz makaleleri; "Öz", "Anahtar Kelimeler", "Giriş", "Gereç ve Yöntem", "Bulgular", "Tartışma", "Sonuç " ve “Kaynaklar” bölümlerinden oluşmalıdır.
➢B 1.1.3. Kısa Bildiri
Kısa bildiri, yüksek kaliteli, hipotez odaklı, münhasır bir kapsamdaki özgün bir araştırma parçasına ve/veya mevcut araştırmaya dayanan yeni bir teori veya konsept önerisine odaklanan kısa, hakemli makalelerdir (Tam metin özgün araştırma makalesi değildir!). Alanında kayda değer ve yaygın ilgi uyandıracak olan bu makaleler, ön rapor şeklinde veya bir araştırmanın artan verileri üzerine gerçekleştirilen bir yayın olarak sunulmamalıdır.
Sırasıyla "Öz", "Anahtar Kelimeler", "Giriş", "Gereç ve Yöntem", "Bulgular", "Tartışma", "Sonuç " ve “Kaynaklar” bölümlerinden oluşmalıdır.
➢B 1.2. Davetli Derleme
Davetli Derleme makaleleri alanında zengin birikime ve atıf alan çalışmalara sahip uzman kişilerce yazılan yazılardır. Dergi kapsamındaki bir konuda mevcut bilgiyi tanımlayan, değerlendiren ve tartışan; geleceğe ilişkin çalışmalara yol gösteren derleme yazıları yazmaları için dergi belirlediği yazarlara davet gönderir.
Derleme makalesinin yazarları, yazının konusunda bilimsel bir otorite olmalı, alandaki ilgili çalışmalarına ait yayınlarını "Kapak Mektubunda" belgelemelidir (yazarların derleme konusu ile ilgili en az bir SCI/SCI-expanded indekse giren yayınının bulunması gerekmektedir). Kapak mektubunda derleme yazarlarının ilgili yayınları listelemeyen yazarlara yazıları iade edilecektir.
En çok 20 sayfa ve 6000 kelime üst sınırı olacak (öz ve kaynaklar hariç) biçimde olmalıdır. Derlemeler, standart yazı şeklinden farklıdırlar. Yazı yazmanın evrensel formatı IMRAD (özetin, araştırma makalesinde olduğu gibi belli bir formatta yapılandırılmış olması) derleme yazılarında uygulanmamaktadır. Derleme makaleleri, "Öz" , "Anahtar Kelimeler", "Giriş", “Tartışma", "Sonuç " ve “Kaynaklar” kısımlarından oluşur. Ana hatlarıyla "Giriş" bölümü daha geniş olmakta ve derlemenin amacını ve yazı gerekçesini açıklamaktadır. "Gereç ve Yöntem" ve "Bulgular" kısmı bulunmamaktadır. Tartışma kısmı yine geniş tutulacak ve kişisel deneyimler doğrultusunda aynı konuda yapılmış çalışmalar ve onların sentezi yapılacaktır. Sonuç kısmı "Tartışma" kısmının alt başlığı olup konuya ilişkin bir yorum ve değerlendirme paragrafı niteliğindedir. Derleme makale gönderen yazar(lar)ın, makalede kullandıkları verinin seçimi, eldesi, sentezi için kullandıkları yöntemleri tanımlayan bir bölüme de makalede yer vermeleri gerekir. Bu yöntemler Öz bölümünde de belirtilmelidir. Kaynaklar ise tüm yazılara göre daha fazla sayıda olacaktır. Ancak mutlaka yazarın kendi çalışmaları da bulunacaktır.

➢B 1. 3. Derleme

En çok 20 sayfa ve 6000 kelime üst sınırı olacak (öz ve kaynaklar hariç) biçimde olmalıdır. Derleme makaleleri, "Öz", "Anahtar Kelimeler", "Giriş", “Tartışma", "Sonuç " ve “Kaynaklar” kısımlarından oluşur. Ana hatlarıyla "Giriş" bölümü daha geniş olmakta ve derlemenin amacını ve yazı gerekçesini açıklamaktadır. "Gereç ve Yöntem" ve "Bulgular" kısmı bulunmamaktadır. Tartışma kısmı yine geniş tutulacak ve kişisel deneyimler doğrultusunda aynı konuda yapılmış çalışmalar ve onların sentezi yapılacaktır. Sonuç kısmı "Tartışma" kısmının alt başlığı olup konuya ilişkin bir yorum ve değerlendirme paragrafı niteliğindedir. Derleme makale gönderen yazar(lar)ın, makalede kullandıkları verinin seçimi, eldesi, sentezi için kullandıkları yöntemleri tanımlayan bir bölüme de makalede yer vermeleri gerekir. Bu yöntemler Öz bölümünde de belirtilmelidir. Kaynaklar ise tüm yazılara göre daha fazla sayıda olacaktır.
➢B 1. 4 Olgu Sunumu
En çok 10 sayfa (öz, teşekkür ve kaynaklar hariç) olmalıdır. 100 kelime ile sınırlı Türkçe ve İngilizce özet ile sınırlandırılmalıdır
Olgu sunumları ise sırasıyla “Öz", "Anahtar Kelimeler", “Olgu Sunumu”, “Tartışma” ve “Kaynaklar” bölümlerini içermelidir.
➢B 1. 5 Editöre Mektup
En çok 5 sayfa (öz ve kaynaklar hariç) olmalıdır. Öz içermeyebilir. 4'ten fazla yazar içermemelidir.
En fazla bir çizim veya çizelge içerebilir.
Bir makaleye ithaf olarak yazılmış ise sayı ve tarih verilerek belirtilmeli ve metnin sonunda yazarın ismi, kurumu ve adresi bulunmalıdır.

➢B 2. Makale Gönderi Dosyası Düzenlenmesi
Yazılar aşağıdaki gibi düzenlenmelidir:
*Dergide kör hakemlik uygulaması söz konusu olduğundan makale ana metin üstünde yazarlara ilişkin herhangi bir bilgi bulunmamalıdır. Makale dosyaları olarak tanımlanan bu dosyalara ek, Telif Hakkı Onay Formu, Yazar Katkı Formu, Çıkar Çatışması Beyan Formu (ICJME Conflict of Interest Disclosure Form) uygun şekilde doldurulmalı ve Benzerlik Raporu ile birlikte gönderilmelidir.
➢B 2.1. Makale Taslak Dosyası | Ana Metin Belgesi
Öz (kelime sayısı makale türüne uygun olacaktır, İngilizce ve Türkçe olarak)

Giriş (Introduction)

Gereç ve Yöntem (Materials and Methods)

Bulgular (Results)

Tartışma (Discussion) (Bu bölümde çalışmanın kısıtlılıkları yer almalıdır)
Sonuç (Conclusion)
Araştırmanın Etik Boyutu (Ethics Committee Approval)
Bilgilendirilmiş Onam (Informed Consent)
Yazar katkıları (Author Contributions)
Teşekkürler (Acknowledgments)
Çıkar Çatışması Beyanı (Conflict of Interest)
Araştırma Desteği (Financial Disclosure)
Beyanlar (Statements)
Kaynaklar (References)
Çizim ve Çizelge (Figure and Table)

➢B 2.2. Makale Taslak Dosyası | Ana Metin Belgesi (Tek bir word belgesi olarak gönderilmelidir)
➢B 2.2.1 Öz Sayfası
Öz (Abstract), Türkçe ve İngilizce olarak başlıklarıyla birlikte araştırma makalelerinde 150, olgu sunumlarında ve derlemelerde 100 kelimeyi aşmayacak şekilde, tek satır aralığında ve 10 punto ile yazılmalıdır. Paragraf aralarında 6 nk boşluk olmalı, boş satır olmamalıdır. Özet sırayla; ‘Amaç (Aim)’, ‘Gereç ve Yöntem (Materials and Methods)’, ‘Bulgular (Results)’ ve ‘Sonuç (Conclusion)’ bölümlerinden oluşmalıdır. Özetlerde kısaltma kullanılmasından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Kısaltma kullanılması mutlaka gerektiğinde, ilk geçtiği yerde parantez içinde tanımlandıktan sonra kullanılmalıdırlar.
Davetli Derleme/Derleme ve Olgu Sunumunda öz sayfası, bölümlere ayrılmadan yazılmalıdır. Özette; genel bilgi, denklem, atıf, standart dışı kısaltmalar ve kaynak gösterimi yer almamalıdır.
Cümlelerin içerisinde imla hatası mevcut olmamalıdır. Ondalıklı sayıların belirtilmesinde Türkçe metinlerde virgül işareti, İngilizce metinlerde nokta işareti kullanılmalıdır. Yüzde ile belirtilen sayılarda Türkçe metinlerde sayı önünde, İngilizce metinlerde ise sayı arkasında % işareti kullanılmalıdır.

➢B 2.3.2 Anahtar Kelimeler
Öz'ün altına "Anahtar Kelimeler" (Keywords) verilmelidir. Anahtar kelimelerin ilk harfi Büyük harfle başlayarak araları noktalı virgül ile ayrılmalıdır. Anahtar kelimeler en az 3, en fazla 5 kelime ile hazırlanmalıdır. (Örn: Anahtar Kelimeler: Kelime 1; Kelime 2; Kelime 3; Kelime 4; Kelime 5)
Makaleniz Türkçe yazılmışsa Türkçe başlık üstte ve özet sayfanın sol tarafında / İngilizce yazılmışsa İngilizce başlık üstte ve abstract sol tarafta yazılmalıdır.

➢B 2.3.3 Ana Metin
➢B 2.3.3.1 Giriş
Dergimizde Türkçe ve İngilizce dillerinden herhangi biri ile yazılmış yazılar yayınlanmaktadır. Yazılar A4 boyutunda, ‘Times New Roman’ stilinde, ana metin 12 punto büyüklüğünde, tek satır aralığı, her iki yana yaslı ve iki sütun şeklinde Microsoft Word dosyası olarak hazırlanmalıdır. Paragraflarda ilk satır girintisi 0,5 cm olmalıdır. Kenar boşlukları üst, sol, alt ve sağ 2,5 cm olmalıdır.
Paragraf aralarında 6 nk boşluk olmalı, boş satır olmamalıdır. Tablo başlıkları ve tablo içeriği 10 punto, kaynaklar 8 punto ile yazılmalıdır.
Giriş çalışma konusu ve önerilen yaklaşım veya çözüm ile ilgili referanslarla açık ve özlü olmalıdır. Aşırı literatür alıntılarından kaçınılmalıdır. Sadece yapılan araştırmanın nedenini ve gerekli olan arka planı belirtmek için gerekli olan en son literatür alıntıları verilmelidir.
Kaynaklar güncel olmalıdır. Alıntı yapılan her cümlenin alıntı kaynağı o cümlenin sonunda belirtilmelidir. Kaynak numaraları, sadece cümle sonunda noktadan sonra üst simge şeklinde yazılmalıdır. Kaynaklar, metinde kullanılış sırasına göre sıralanmalıdır. Birden çok kaynak numarası yazılırken aradaki virgülden sonra boşluk bırakılmalı, birbirini takip eden ikiden fazla kaynak numarası yazılacaksa ilk numara ile son numara arasına “-” işareti konularak yazılmalıdır. Son paragrafa amaç ayrı bir başlık altında belirtilmeden yazılmalıdır.

➢B 2.3.3.2 Gereç ve Yöntem
Yazar(lar) klinik, teknik veya deneysel prosedürlerini açık ve net bir şekilde açıklamalıdır. Gözlemsel veya deneysel deneklerin (örneğin, kontroller dahil hastalar veya laboratuvar hayvanları) seçiminin kesin bir açıklaması sunulmalıdır. İnsan veya hayvanları içeren deneysel araştırmalar etik kurul tarafından onaylanmalıdır. Kullanılan tüm kimyasallar ve ilaçlar, jenerik isimleri ve parantez içindeki üretici, şehir ve ülke isimleri dahil olmak üzere doğru bir şekilde tanımlanmalıdır. Kabul edilen teknikler veya metodoloji standart referanslarla desteklenmelidir. Yeni veya büyük ölçüde değiştirilmiş yöntemler kısaca açıklanmalıdır. Oluşturulan prosedürlerin ayrıntılı açıklaması gereksizdir. Cihaz sadece standart değillerse tarif edilmelidir. Kullanılan ticari olarak satılan cihazlar belirtilmelidir (üreticinin parantez içindeki adı ve adresi dahil). Her ölçüm için sadece SI birimleri kullanılmalıdır.
Araştırmanın tipi, yöntemi, evreni, örneklem büyüklüğü ve örneklem yöntemi belirtmeli, gerekirse bu yöntemlerin neden seçildiği açıklanmalıdır.
Alt başlıklar aşağıda belirtildiği gibi yazılmalıdır:

Araştırmanın Tipi

Araştırmanın Evreni ve Örneklemi

Veri Toplama Araçları
Verilerin Analizi
Araştırmanın Etik Boyutu

(Alt başlıklar, yukarıda belirtildiği gibi kalın punto olarak ilk harfler büyük harfle başlayarak başlık sonrasında noktalama işareti kullanılmadan yazılmalıdır. Yukarıda belirtilen başlıklar dışında alt başlık yazılmamalıdır.)
Cümlelerde Türk dili yazım kurallarına dikkat edilmelidir.
Araştırmanın nasıl yürütüldüğü, tasarımı ve veri toplamak için kullanılan yöntemler belirtilmelidir.
verilerin analizi bölümünde, tercih edilen istatistiksel değerlendirme yöntemleri, tercih nedenleriyle birlikte belirtilmelidir. İstatistiksel analiz, tıbbi dergilerdeki istatistik verilerini bildirme kurallarına göre yapılmalıdır (Altman DG, Gore SM, Gardner MJ, Pocock SJ. Statistical guidelines for contributors to medical journals. Br Med J 1983: 7; 1489-93). İstatistiksel analiz ile ilgili bilgi, bu bölüm içinde verilerin Analizi alt başlığı altında yazılmalı ve kullanılan yazılım kesinlikle tanımlanmalıdır.

Genel olarak bu bölümde kullanılan alet ve cihazların neler olduğu, kullanılan malzemelerin ismi, çalışmanın gerçekleştirildiği koşullar ve deney şartların da çalışmanın gerçekleştirildiği, çalışmadan kullanılan canlıların yaşamlarının hangi evrelerinde oldukları, çalışmanın ne kadar sürdüğü, çalışmada kullanılan, oda gibi yerlerin durumları ve sıcaklık, ışık gibi fiziksel detayları, ışık alma süresi ya da radyasyona tabii kalma süresi, dalga boyları, alınan örneklerin derinlikleri ya da ölçüm yapılan derinlikler, çalışma yapılan bölgenin konumu, ölçüm cihazlarının ne kadar sıklıkla kalibre edildikleri, hangi sıklıklarla ölçümler yapıldığı gibi çoğaltılabilecek birçok soruya cevabın bu bölümde bulunması açıklanmalıdır. Araştırmada planlanan akıştan herhangi bir sapma varsa, sebepleri ile anlatılmalıdır ve bunların sonuçlara olan etkisinin nasıl en aza indirildiği veya önlendiği açıklanmalıdır.

➢B 2.3.3.3 Bulgular
Bulgularda çalışmanın sonucunda elde edilen veriler verilmelidir. Verilerin anlaşılabilmesini kolaylaştırmak için basit ve kolay anlaşılabilen tablo, şekil ve grafikler verilmelidir. Tablo, şekil ve grafikler, makale ana metninde 'Kaynaklar' kısmından sonra, ilgili metin alanında başlıklarıyla birlikte verilmelidir. Şekil ve tablolar okunabilir boyutta (Times New Roman/ 10 punto) olmalıdır. Başlıklardan önce ve tablolardan veya şekillerden önce ve sonra bir satır boşluk bırakılmalıdır. Tablolarda sadece üst, alt ve yatay ara kenarlıklar kullanılmalı dikey kenarlıklar ise kullanılmamalıdır.

➢B 2.3.3.4 Çizim ve Çizelgeler
Metin içerisinde kullanılan fotoğraf, grafik, şekil, resim gibi görsel sunum araçları ‘Çizim’ olarak tanımlanır. ‘Çizelge’ ise sınıflandırılmış verilerin yer aldığı görsel sunum araçlarıdır.
Çizelgeler, makale ana metninde 'Kaynaklar' kısmından sonra, ilgili metin alanında başlıklarıyla birlikte verilmelidir.
Tablolar tablo menüsünden yararlanılarak yapılmalı, hücrelerde birden fazla değer yer almamalı, hizalamalar boşluk tuşu ile yapılmamalı, sayılar ortalayarak, yazılar sola yaslı şekilde olmalıdır. Tablo sonunda kullanılan istatiksel test verilmelidir.
Metin içerisinde ilgili veriler paylaşıldığında verilerin yer aldığı tablo ve şekile atıf yapılarak okurlar doğru tablo, şekil veya grafiğe yönlendirilmelidir. Tablo ve Şekillerin başlıkları tabloda yer alan veriler hakkında olmalı ve neyi ifade ettiği anlaşılabilecek bir şekilde düzenlenmelidir. Bu bölümde okuyucuya çalışma sonucunda elde edilen yeni bilgilerin aktarılması, bulunan sonuçların neden önemli olduğu ve ne ifade ettiğinin açıklanması beklenmektedir.

Çizimler
Resim, Fotoğraf ve Şekiller: Makale ana metninde 'Kaynaklar' kısmından sonra, 'Çizim ve Çizelgeler' başlığı altında ve 10 yazı boyutunda çizim altındaki açıklama ile birlikte belirtilmelidir. Ayrıca sistem üzerinden “Görseller” başlığı seçilerek yüklenmelidir. Şekiller profesyonel olarak çizilmeli, fotoğraflanmalıdır.
Dijital kamera ile çekilmiş fotoğraflar ve taramalar en az 300 dpi çözünürlükte, 1280x960 piksel boyutunda çekilmiş, JPG, GIFF, PNG veya TIFF formatlarında kaydedilmiş olmalıdır. Zorunlu olmadıkça resim üzerinde yazı bulunmamalıdır. Resim ve şekiller ayrı bir resimler, şekiller, fotoğraflar dosyasında her sayfaya 1 adet yerleştirilmelidir. Her birinde altyazı olarak isim ve numaralandırması yapılmalıdır. Yazının içerisine yerleştirilmemeli, Metin içinde kullanım sıralarına göre Arabik rakamla numaralandırılmalı ve metinde parantez içinde gösterilmelidir. Resmin belirli bölümlerini işaret eden sembol, ok veya harfler kullanıldığında bunlar alt yazıda açıklanmalıdır. Varsa kısaltmaların açılımı altyazının altında ve alfabetik sıraya göre yer almalıdır. Mikroskobik resimlerde büyütme oranı ve boyama tekniği açıklanmalıdır. Daha önce basılı veya elektronik olarak yayınlanmış şekil ve resimlerden yararlanıldığında hem yazarı hem de basımevinden yazılı izin alınmalıdır ve bu, dergi editörlüğüne faks veya posta ile gönderilmelidir. Yüzü saklanmamış ve tanınabilir şekilde görünen şahısların resimlerini kullanırken kendilerinden yazılı izin alınmalıdır.

Metin içerisinde yer alan resim, şekil ve grafikler "Şekil" adı altında gösterilmeli; şekil ve grafikler bilgisayar ortamında çizilmelidir. Tablo, şekil ve denklemlere sıra numarası verilmeli, şekillerin altına her sözcüğün ilk harfi büyük olacak şekilde yazılmalıdır.

➢B 2.3.3.5 Tartışma
Tartışma bölümünde, çalışmanın sonucunda elde edilen bulgularının yorumlandığı ve daha önce yayımlanmış çalışmalarla karşılaştırıldığı bölümdür. Giriş ve sonuç bölümü ile tekrara düşülmeden elde edilen bulgular ilgili literatür ile karşılaştırılmalıdır. Karşılaştırma yapılırken yalnızca yapılan çalışmayı destekleyen yazarlar ve makalelerden değil aynı zamanda karşıt görüş ve sonuçlardan alıntılamalar yapılarak bu karşıt durumların ortaya çıkmasında etkili olan faktörlerin belirtilmesi gerekmektedir. Çalışmadan elde edilen yeni ve önemli bulgulara yer verilmelidir. Aynı zamanda yapılan yorumlar ile çalışmanın amacı arasındaki bağlantı belirtilmelidir. Bölümün sonuna çalışmadan elde edilen veriler doğrultusunda bir sonuca varılmalıdır.

Araştırmanın kısıtlılıkları bölümü tartışmanın devamında alt başlık olarak yazar(lar) tarafından yapmış oldukları araştırmanın kısıtlılıklarının ifade edildiği bölümdür.

➢B 2.3.3.6 Sonuç
Bu bölümde çalışmanın sonucunda elde edilen veriler bir mantık dizisi içerisinde verilmelidir. Tablo, şekil gibi veriler bu kısımda yer almamalıdır.
Yazar kendinden sonra aynı konuda ya da ilgili konularda çalışacak kişilere veya başka kurum ve ilgililere iletmek istediği öneriler varsa, bunlar ‘öneriler’ başlığı altında yazılabilir. Önerilerin; mutlaka sonuçlara dayandırılması gerekmektedir.
Araştırmanın Etik Boyutu
Bilgilendirilmiş Onam
Yazar Katkıları
Yazarların araştırmaya katkı formunu esas alan şekilde ifade edilmelidir.
Teşekkürler
Teşekkür yazısı, eklenecekse kaynaklardan önce yazılmalıdır.
Çıkar Çatışması Beyanı
Varsa kişi ve kuruluşların yazarlarla olan çıkar ilişkileri belirtilmelidir. Yoksa ‘yazarların herhangi bir çıkara dayalı ilişkisi yoktur’ ifadesi eklenmelidir.
Araştırma Desteği
Üniversite Bilimsel Araştırma projeleri, TÜBİTAK projeleri ve benzeri kurumlardan alınmışsa, proje numarası ve ek olarak çalışmayı maddi olarak destekleyen kişi ve kuruluşlar belirtilmelidir. Yoksa ‘Çalışmayı maddi olarak destekleyen kişi/kuruluş yoktur’ ifadesine yer verilmelidir.

Beyanlar

Çalışmanın varsa daha önce sunulduğu kongre gibi konular metnin sonunda belirtilmelidir.

➢B 2.3.3.7 Kaynaklar
Dergide, kaynak gösteriminde APA stili kullanılmaktadır ve kaynak yazımında atıf düzenleme programlarının kullanımını tavsiye edilmektedir (EndNote, Mendeley, Zotero vb.).
(http://library.nymc.edu/informatics/amastyle.cfm; https://drive.google.com/drive/folders/1hzvgxnau1lBPUBYfKN1vTBKbPE31LBXQ).

➢Metin İçinde Kaynak Gösterimi
Kaynaklar, metinde geçiş sırasına göre numaralandırılmalıdır ve kaynak numaraları üst simge olarak verilmelidir.
https://arriveguidelines.org/arrive-guidelines

                                                                                                             Etik İlkeler

Dergiye gönderilen makalelerin daha önce başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmaması, yayım için kabul edilmemiş ve de yayınlanmamış olması (tam metin bildiriler: 400 kelimeyi aşan poster bidiriler dahil), bilimsel ve etik kurallara uygun şekilde hazırlanması gereklidir. Yazarlar, makalelerin bilimsel ve etik kurallara uygunluğundan sorumludur (https://www.icmje.org/about-icmje/faqs/conflict-of-interest-disclosure-forms/)
Deneysel, klinik ve ilaç araştırmaları için Helsinki Deklarasyonu etik standartlarına uygun etik kurul onayı alınmalı. İnsanlar üzerinde yapılan tüm çalışmalarda “Gereç ve Yöntem" bölümünde çalışmanın ilgili komite tarafından onaylandığı veya çalışmanın Helsinki İlkeler Deklarasyonuna (www.wma.net/e/policy/b3.htm) uyularak gerçekleştirildiğine dair bir cümle yer almalıdır. Ayrıca, çalışmaya dahil edilen tüm insanların bilgilendirilmiş onam formunu imzaladığı metin içinde belirtilmelidir.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi’ne gönderilen yazıların Helsinki Deklarasyonuna uygun olarak yapıldığını, kurumsal etik ve yasal izinlerin alındığını varsayacak ve bu konuda sorumluluk kabul etmeyecektir. Çalışmada “Hayvan” öğesi kullanılmış ise yazarlar, makalenin "Gereç ve Yöntem" bölümünde Guide for the Care and Use of Laboratory Animals (www.nap.edu/catalog/5140.html) prensipleri doğrultusunda çalışmalarında hayvan haklarını koruduklarını ve kurumlarının etik kurullarından onay aldıklarını belirtmek zorundadır.
• Araştırmanın yapılabilmesi için izin gerekip gerekmediği ve ilgili kuruluşların etik onayının alınıp alınmadığı belirtilmelidir. (Onay tarihi ve No)
• Bilimsel araştırma ve yayın etiği yönergesine https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Kurumsal/mevzuat/bilimsel-arastirma-ve-etik-yonetmeligi.aspx adresinden ulaşabilirsiniz.
• Gözlemsel epidemiyolojik araştırmalar, STROBE bilimsel kılavuzuna uygun hazırlanmalıdır (https://www.strobe-statement.org/checklists/).
• Deney hayvanı çalışmaları ARRIVE 2.0 standartlarını karşılamalıdır. (Bağlantı: https://arriveguidelines.org/arrive-guidelines).
• Rastgele Kontrollü Çalışmalar (RCT), CONSORT 2010 kılavuzlarına uygun olarak hazırlanmalıdır (Bağlantı:https://www.equator-network.org/reporting-guidelines/consort/).
• Sistematik incelemeler ve meta-analizler PRISMA 2020 kılavuzlarına göre hazırlanmalıdır (Bağlantı: https://www.equator-network.org/reporting-guidelines/prisma/)
• Vaka Sunumu çalışmaları CARE 2013 kılavuzuna uygun olarak hazırlanmalıdır (Bağlantı: https://www.care-statement.org/)
                                                                                                    İntihal
Araştırmacılar başvuru yapacakları çalışmalar için bir intihal raporu eklemek zorundadır. Kabul edilebilir sınır % 20 ve altında olmalıdır.


                                                                                                  Yayın Politikası


Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rize Tıp Dergisi açık erişimli bir dergidir. Geçmiş sayılarına internet aracılığıyla ücret talep edilmeksizin ulaşılabilir. Makale başvurularında, yazar, yayınlama hakkını Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rize Tıp Dergisi’ne verdikten sonra makalesi Creative Commons Atıf-Aynı Lisansla Paylaş 4.0 Uluslararası lisansı (CC BY-NC-SA 4.0) altında lisanslanmıştır. Bu lisans sayesinde diğer araştırmacılar, makalelerden kaynak göstererek yaptıkları alıntılarda değişiklik yapabilir ve kendileri kullanabilirler. Ancak makaleler mevcut lisansla paylaşmalıdır. Creative Commons Atıf-Aynı Lisansla Paylaş 4.0 ile ilgili daha fazla bilgi almak için linke tıklayınız. (https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/)

Makalelerin değerlendirilmesi ve yayınlanması için ücret talep edilmez. Ayrıca makale açık erişimi için yazarlardan ücret alınmamaktadır. Dergide yayımlanan makaleler için yazarlara telif ücreti ödenmemektedir.

Bu çalışma CC BY-NC-SA 4.0 kapsamında lisanslanmıştır . Bu lisansın bir kopyasını görüntülemek için http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ adresini ziyaret edin. cc.svg?ref=chooser-v1by.svg?ref=chooser-v1nc.svg?ref=chooser-v1sa.svg?ref=chooser-v1